Studenter berättar

Från vaktmästare till uppvaktad 

Rickard SjöbergRickard Sjöberg ville byta riktning i livet och sökte till Yrkeshögskolan i Mölnlycke, YHiM. Ett och ett halvt år senare var han nyexaminerad och eftertraktad lön- & ekonomikonsult. 

– Jag ville lära mig hur det fungerar på större företag, att förstå grundstrukturerna. Och gärna jobba med människor.

Mer än så visste inte Rickard Sjöberg om sina framtidsplaner när han började leta efter en utbildning. Han jobbade som akutvaktmästare men kände att han ville utvecklas.

Nära arbetslivet

Rickard fick upp ögonen för olika utbildningar till ekonomikonsult och personaladministratör. Han kom in på YHiM med sin första ansökan och berättar att det var lite av en omställning.

– Jag tror att de flesta som söker en YH-utbildning gör det med ett tydligt mål. Därför finns det ett särskilt driv hos studenterna. Det var helt klart en omställning jämfört med det jag jobbade med tidigare.

I samband med studierna på YHiM blev Rickard klassrepresentant och deltog i ledningsgruppens möten. Där fick han insyn i skolans koppling till näringslivet.

– Det var motiverande att träffa bolagen som sitter med i ledningsgruppen och se hur mycket de faktiskt intresserar sig för studenterna.

Uppvaktad från flera håll

Efter sin första LIA-period blev Rickard erbjuden jobb där han gjort sin praktik. Men han ville slutföra sin utbildning och det dröjde inte länge innan ett annat företag matchade jobberbjudandet.

Med två företag som tävlade om hans intresse kunde Rickard välja fritt. Lagom till examen tackade han ja till Alten där han nu jobbar som löneadministratör. Ett första steg i karriären, med målet att ta större roller i framtiden.

– Det kändes lite konstigt att plötsligt ha två stora företag som sliter i en! Jag ser det som ett bevis för att en nischad, praktisk utbildning funkar. Alla behöver inte en master i ett tungt ämne, en YH-utbildning kan skapa enorma möjligheter.